czwartek, 19 czerwca 2014

ROLADA BISZKOPTOWA Z TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI




Rolady przeważnie robił mój Tato ,przepyszne wilgotne i delikatne .Ja robię ją pierwszy raz ,z truskawkami, pistacjami i mascarpone:)


Składniki:

Biszkopt:

- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ciepłej wody
- szczypta soli
- 80 g mąki pszennej

Krem:

- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Truskawki:

- 200 g truskawek + 60 g do ozdoby
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- 15 g obranych pistacji (do dekoracji, rozbijamy je tłuczkiem lub wałkiem -przez woreczek)
- 250 g mascarpone ( jeśli chcemy mieć grubszą warstwe na wierzchu )




Wykonanie:
Truskawki: 100 g truskawek blenderuję z cukrem pudrem ,dodaję drugie 100g i delikatnie mieszam ,następnie odstawiam do lodówki na 20 min.

Biszkopt: Oddzielam białko od żółtek , białka ubijam z szczyptą soli na sztywną pianę , dodaje stopniowo cukier i po jednym żółtku -cały czas miksując.Wsypuję mąkę i wodę -miksuję na najniższych obrotach bardzo krótko ,tylko do połączenia składników. Ciasto wylewam na formę 23*33 cm wyłożoną papierem do pieczenia .Piekę w 190 stopniach przez 10-15 min .

Krem : Mascarpone łącze z cukrem i ekstraktem -delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Odcinam brzegi ostudzonego biszkopta ,smaruję całą powierzchnie 2/3mascarpone ,a na środek daję truskawki.Całość delikatnie zawijam .Na wierzch kładę resztkę serka i równo rozprowadzam szerokim nożem, na górę daje truskawki i całość posypuje pistacjami .







2 komentarze:

gin pisze...

Wyszła Ci fantastyczna :)

Unknown pisze...

Dziękuje bardzo :):)
Starałam się i zawijałam ją z przerażeniem,że coś pójdzie nie tak :P
Ale wyszło :) Pozdrawiam