niedziela, 15 czerwca 2014

ZRAZY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ



Zrazy wołowe zrobione tradycyjnie z dodatkiem musztardy Dijon ,ogórków,cebuli i boczku .Podane z kaszą jęczmienną przykrytą daszkiem buraczano-jabłkowym .


Składniki :

Na 4 zrazy:

- 4 kawałki wołowiny (600g )
- 2 ogórki kiszone
- 1 i 1/2 cebuli
- musztarda Dijon
- pieprz i sól
- mąka (do optoczenia zrazów )
- 2 łyżki grzybów suszonych
- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 kostki bulionu wołowego Knorr
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo:

- 1 buraczek
- 1 jabłko
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżecz soku z cytryny
- kasza jęczmienna (ja na 4 osoby dałam 3 woreczki )


Wykonanie : Grzyby zalewam 1/2 szkl gorącej przegotowanej wody i odstawiam do namoczenia, na 2-3 godz .Mięso rozbijam tłuczkiem ,solę ,pieprze i smaruję musztardą (ok 1 łyżeczki na każdy kawałek), kładę plaster boczku węczonego.Na każdy płat mięsa kładę 2-3 plasterki ogórka i cebuli .
Zawijam zrazy i spinam wykałaczką, optaczam w mące i smaże na rozgrzanym oleju z każdej strony .
Obsmażone mięso przekładam do garnka z grzybami ,posypuję pokrojoną w cienkie paski cebulą ,zalewam gorącą przegotowaną wodą z 2 kostkami bulionu,listkiem laurowym i zielem angielskim.Całość duszę na małym ogniu ok 1h 30min . Sos zaciągam mąką .

Buraczki i jabłko obieram ze skórki i trę na małych oczkach tarki .Duszę na małym ogniu z masłem ,cukrem i sokiem z cytryny ok 10-15 min .









Brak komentarzy: