Marchewkowiec jest wilgotnym ,smacznym ciastem ,które robi się bardzo szybko i łato .
Składniki (na małą keksówkę):
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl mąki
- 0.5 szl oleju
- 1 szklanka marchwi
- 0.5 łyżeczki proszku
- 0.5 łyżeczki sody
- 1/4 szkl wiórków kokosowych
- 1/4 szkl migdałów w całości
Dodatkowo:
- 1 czubata łyżka serka philadelphia
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie: Jajka miksuje z cykrem do uzyskania białej masy , dodaje olej ,mąkę ,proszek z sodą i dokładnie łącze całość. Na sam koniec dodaje marchew ,wiórki kokosowe i migdały (rozdrobnione tłuczkiem lub wałkiem ) miksuje przez chwile. Ciasto wykładam do keksówki wyłożonej papierem i piekę w 180 stopniach przez 30 min . Serek mieszam z cukrem i 10 min przed końcem pieczenia wylewam na wierzch ciasta i piekę ok 15 min .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz