Chałkę robiłam chyba drugi raz .Bardzo dobra do porannej kawy ,lub na podwieczorek .Szybka i łatwa w wykonaniu .
Składniki :
- 3 szkl mąki
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1 paczka suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki czubate masła
- 3,5 łyżki cukru
Kruszonka :
- 60 g mąki
- 40 g masła
- 30 g cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- białko do posmarowania ciasta
Wykonanie: wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ciasto ,które odstawiam do wyrośniecia na godzinę. Po upływie czasu ,dziele ciasto na 3 części i plote warkocza ,którego przekładam na blaszke z papierem , smaruje z wierzchu białkiem -na następne 30 min . Piekarnik nastawiam na 180 stopni .
Składniki na kruszonkę łącze ze sobą i posypuje ciasto ,następnie piekę chałkę przez 30 stopni.
Podaję z masłem i dżemem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz