poniedziałek, 27 lutego 2012

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MARCEPANEM






Zawsze obiecałam sobie ,że co jak co , ale knedli , pyz i pączków nigdy nie będę

robić- może to wydawać się śmieszne , ale na samą myśl idealnego zalepiania

-wolałam je kupować  ...nadszedł jednak czas "przełamania" się i debiutu w ich

robieniu:)

Proponuje knedle inne troszkę niż tradycyjne, bo ze śliwką renklodą i

marcepanem, oraz robione głownie na mące pszennej ,ale też z dodatkiem mąki

żytniej, by nie były takie "ciapowate", ale takie bardziej zbite.


Składniki :

Na ciasto :

1,1kg  ziemniaków ugotowanych np. w skórce

500g mąki pszennej

100 g mąki żytniej

4 jajka

1 łyżeczka soli i cukru


Na nadzienie :

ok 15-20 śliwek (renklod) świeże lub z kompotu

ok 150 g masy marcepanowej


Na polanie:

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżki masła

1 garść orzechów  laskowych lub włoskich (rozbitych np młotkiem na deseczce,

przykrytych ręcznikiem )


W małym garnku roztapiamy masło , dodajemy cukier i rozbite orzechy ,

podsmażamy całość na małym ogniu , aż orzechy się zarumienią. Można też

zrobić odwrotność, jeśli chcemy taką "karmelową" konsystencję  : najpierw

orzechy z cukrem ,a na koniec masło.

Gotujemy, obieramy ziemniaki i przepuszczamy je przez praskę (najłatwiej , gdy

są ciepłe-jeśli ostygną proponuje wstawić do mikrofali na 2-3 min),dodajemy

mąkę, sól, cukier i jajka. Całość trzeba dobrze wymieszać, następnie zrobić taki

jakby wałek na stolnicy ,tniemy na małe plasterki grubości  2-3cm i formujemy w

dłoni jakby koło , wkładamy do środka 0,25 -0,5 śliwki i kosteczkę marcepanu

(wielkości 0,5 kostki czekolady) zlepiamy jak pieroga, następnie obtaczamy w

dłoni formując kulkę.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5-7 min, odsączamy  i

polewamy naszą gorącą "polewą".





3 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Ja też dawniej dostawałam ciarek na samą myśl o ich lepieniu. Smakowite mają wnętrze;)

pozdrawiam ciepło

Dzikowiec pisze...

Wyglądają po prostu obłędnie. Już nie mogę się doczekać, kiedy takie zrobię. Mój Mąż uwielbia knedle ze śliwkami, będzie zachwycony :)

Unknown pisze...

Polecam jednak dodać jeszcze ten marcepan (jeśli ktoś lubi) smak nieziemski :)