poniedziałek, 13 lutego 2012

Makaron domowej produkcji







        Dla mnie kupny makaron mógłby nie istnieć ...choć zrobiłabym wyjątek dla

makaroników w kształcie zwierzątek (ulubionych dla niejadków, takich 

jak moje szkraby) kto wie ,może kiedyś sama zacznę je robić  :):)

    Pewnie większość patrząc na ten przepis pomyśli "..Kto dzisiaj robi makaron w 

domu?" Ja jednak zachęcam do wykonania go choć raz , aby przekonać się ,że 

warto  jest poświęcić ok 20 min dla tego smaku :)

Idealny do rosołu jaki i spaghetti ,grubość pasków i długość nadajemy sami 

-krojąc.







Składniki :

400g mąki pszennej

2 jajka

2 żółtka

0,5 szkl ciepłej wody 


  Odważona mąkę wysypujemy na stolnicy , robimy na środku dołek, wbijamy do 

niego całe jajka, żółtka , szczyptę soli i wlewamy ciepłą wodę. Całość 

wyrabiamy tak , aby powstała gładka kulka . 

Wysypujemy na stolnicy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,3- 0,5 cm 

które następnie przekrawamy  na 3-4 równe paski .

Podsypujemy deskę do krojenia mąką i kładziemy na nią kolejno :pasek ciasta, 

mąka, pasek ciasta , mąka itd 

Ułożone na deseczce  paski kroimy na cienkie paseczki . Nasze makaroniki 

podsypujemy mąką , by nie kleiły się .






Pokrojone makaroniki gotujemy w gotującej  wodzie z dodatkiem soli i oleju

ok. 10- 15 min, gdy będą już miękkie odlewamy na durszlak -zalewając zimna 

wodą (aby się nie przyklejały)




























1 komentarz:

bayaderka pisze...

uwielbiam to pierwsze zdjecie!:-)