wtorek, 14 lutego 2012

MINI SERNICZKI KAWOWE



  
   
       Zawsze robiłam tradycyjny sernik -z twarogu , na tradycyjnym kruchym

spodzie ..... dopóki nie odkryłam serników na serku Philadelphia, które jak dla

mnie są przepyszne , bardzo lekkie i delikatne. Spód sernika wykonuję z

herbatników  i masła , co daje maślany  smak .

Mini serniczki świetnie prezentują się na uroczystościach -przyjęciach.



Składniki :
(ok 8-10 szt )


Na spód:

0,5 szkl herbatników

30 g masła


Na masę serową :

1/3 szkl cukru

300 g serka Philadelphia

2 jajka

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Herbatniki ugniatam tłuczkiem , tak aby powstały okruszki , dodaje roztopione (

w mikrofali ok 10-20 sekund) i ostudzone masło. Całość ugniatam rękoma .

Gotową masą wykładam papilotki do muffinów na wysokość 1 cm (ugniatam

jeszcze kieliszkiem) i podpiekam ok 10 min . Wyjmuję i studzę .


Odmierzone 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewam gorącą -przegotowaną

łyżeczką wody , całość mieszam ,aż wszystko się rozpuści .

Cukier miksuje z serkiem , jajkami i ostudzona kawą. Masę serową wylewam na

podpieczony wcześniej spód i piekę ok 15-20 min w 180°.

Upieczone serniczki studzę , a następnie przenoszę w chłodne miejsce na ok 2-3 h



UWAGA: Jeśli chodzi o papilotki do muffinów to polecam te sztywniejsze, 

ponieważ tę samą masę dałam do tych mniej sztywnych i miałam problemy z 

wyjęciem.









3 komentarze:

bayaderka pisze...

Elka,
swietnie wygladaja.
Twoj przepis?

Unknown pisze...

Wymyślony w ostatniej chwili dodatek kawy do masy serowej. Uwierz są pyszne i takie ekstra kawowe :)

Unknown pisze...

Tylko mam jedna uwagę : jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocną kawą , to proponuje dać jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej , a nie dwie :)