piątek, 9 marca 2012
BUŁKA ŚWINKA Z NADZIENIEM ...
BUŁKA ŚWINKA Z SEREM I SOSEM POMIDOROWYM
Jedzenie , powinno być smaczne , ale podane też w ciekawy , apetyczny , czasem
śmieszny sposób , aby zachęcić do siebie jeszcze bardziej ....
Wiedziałam również, że gdy podam te bułeczki dzieciom -chwycą je choć dla
samego wyglądu i nie pomyliłam się :)
Pomysł na nie podpatrzyłam na zagranicznym blogu ...
Składniki :
(ok 15-16 szt)
Na ciasto drożdżowe :
400 g mąki pszennej
18 g drożdży świeżych
1 jajko
100 ml mleka
150 ml serka naturalnego lub jogurtu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Na ciasto maślane :
150 g mąki pszennej
100 g masła
Na farsz:
200g sera żółtego
10 łyżek ketchupu
1 łyżeczka oregano
Ciasto drożdżowe :Rozrabiamy drożdże z mlekiem i serkiem , następnie dajemy
resztę składników i odstawiamy na 0,5 godz.
Ciasto maślane: Masło roztapiamy w mikrofali (ale nie ma być gorące ) i
mieszamy z mąką , ugniatając ciasto na jednolita masę.
Gotowe ciasto maślane dajemy do naszego ciasta drożdżowego i mieszamy
razem ( również na jednolitą masę ), następnie odstawiamy na 40 min .
Farsz: Ser kroimy na grube kostki , a ketchup mieszamy w osobnym naczyniu z
oregano.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicy lub na macie silikonowej i
rozwałkowujemy, następnie kubkiem robimy 30-32 krążki , a malutkim
kieliszkiem 15- 16 mniejszych krążków (na nos) i 30 -32 trójkąciki (na uszy ).
Na 15 świnek bierzemy 15 dużych krążków kładziemy po 1 łyżeczce sosu i
kostce sera , drugie 15 krążków smarujemy białkiem i zamykamy- zaklejając
nasze krążki z farszem .
Na środek kładziemy mały krążek (nos) -posmarowany białkiem i na górne boki
uszy. Oczy robimy np z pieprzu (ja zrobiłam z czarnuszki ).
Gotowe świnki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 0.5 godz, smarujemy
białkiem i pieczemy w 180° ok 15-20 min .
Najlepiej smakują, gdy są ciepłe :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
ALe fajne świnki:) W sam raz do mojej akcji " Zwierzęce Klimaty" :) Zapraszam:)
Cudownie wyglądają! I to nadzienie... pycha!
Stwierdziłam , że następnym razem podwajam porcje , ponieważ zbyt szybko schodzą ...a i nadzienie zrobię z jakimś mięsem :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz