niedziela, 11 marca 2012
SERNIK W NIECO INNYM WYDANIU ..
SERNIK CYNAMONOWY Z JABŁKAMI
Za każdym razem , gdy robię sernik przypomina mi się moja kochana Babcia ,
która je uwielbiała i głównie to mnie prosiła o robienie ich ....dla Niej
robiłam tradycyjny Sernik Krakowski lecz była to wersja dla cukrzyków ...
Z pieczeniem sernika mam same dobre wspomnienia np. robione dwie blaszki
jedna dla męża i rodziny , a druga dla miłośnika sernika- brata :)
Za to Siostra pokazała mi na Święta Bożego Narodzenia jak można
"improwizować" z sernikiem , a i tak wyjdzie świetny :):)...tak też powstał ten
(zjedzony w połowie przez brata w 0,5 h :))
Składniki :
(na 2 tortownice 20cm)
Na masę serową:
1 kg twarogu
200 g serka naturalnego np. Philadelphia
4 jajka
1 cukier waniliowy
2,5 łyżki budyniu waniliowego
1/4 szkl cukru białego
1/4 szkl cukru brązowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
Na spód i boki :
350 g herbatników
150 g masła
1 cukier waniliowy
Na masę jabłkową:
600 g jabłek prażonych
150 ml wody
2 łyżki żelatyny
Spód: Herbatniki ubijamy tłuczkiem na proszek (ja blenderuje ) i dodajemy do
nich roztopione masło(ale nie gorące ). Całość dokładnie łączymy .
Masę dzielimy na dwie tortownice i formujemy przy pomocy szklanki spód i
brzegi .
Masa serowa: Sernik przekręcamy dwukrotnie ( ja osobiście nigdy tego nie
robię, ja blenderuje twaróg z jajkami ), do przekręconego twarogu dajemy
serek, jajka, i resztę składników . Całość miksujemy , aż powstanie jednolita
masa . Wylewamy masę serową do tortownic na przygotowany spód ..
Pieczemy ok 1 godz w 180° ( jeśli góra zacznie się przypalać, to przykrywamy
ją folią aluminiową).
Masa jabłkowa: Do przegotowanej , gorącej wody dajemy żelatynę i mieszamy ,
aż się dokładnie rozpuści , gdy ostygnie i będzie już taka jakby ścięta ,łączymy ją
z naszymi jabłkami prażonymi i wylewamy masę na ostudzony sernik .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
świetny pomysł z tą masą jabłkową z wierzchu
Dziękuję i pozdrawiam :)
Prześlij komentarz