KARKÓWKA NADZIEWANA PAPRYKĄ , CEBULĄ I SZYNKĄ
Zostałam poproszona o zrobienie obiadu (dokładnie mięsa na ten obiad) ,
otrzymałam pokrojona karkówkę , już miałam ją opiekać w najprostszy
sposób kiedy to przypomniałam sobie o czerwonej papryce, cebuli i plastrach
szynki i tak powstała ta ni to rolada , ni pieczeń...
Składniki:
1 kg karkówki
1 papryka czerwona
1 cebula
4 plasterki szynki (mają być te plastry duże )
Kroimy karkówkę na 5 kawałków , rozbijamy każdy , solimy i pieprzymy .
Kładziemy kawałki jeden obok drugiego , ale tak aby polówka kawałka
nachodziła na połówkę drugiego. Na rozłożoną karkówkę kładziemy
oczyszczoną i pokrojoną w paski 0,5 papryki , na nią plastry szynki , a na nie
oczyszczona i pokrojoną w paski cebulę.
Karkówkę zwijamy jakby roladę , związujemy np sznurkiem do wędlin .
Pieczemy na oleju aż się mocno zarumieni , następnie wkładamy mięso do
gotującej wody ( na ok 1h) z kostką np wołową i drugą połową papryki
pokrojonej w paski .
2 komentarze:
Piękna karkówka!
Dziękuję :) Polecam spróbowania:)
Prześlij komentarz