niedziela, 11 marca 2012

Mięso i warzywa ....





KARKÓWKA NADZIEWANA PAPRYKĄ , CEBULĄ I SZYNKĄ



Zostałam poproszona o zrobienie obiadu (dokładnie mięsa na ten obiad) ,

otrzymałam pokrojona karkówkę , już miałam ją opiekać w najprostszy

sposób kiedy to przypomniałam sobie o czerwonej papryce, cebuli i plastrach

szynki i tak powstała ta ni to rolada , ni pieczeń...



Składniki:

1 kg karkówki

1 papryka czerwona

1 cebula

4 plasterki szynki (mają być te plastry duże )


Kroimy karkówkę na 5 kawałków , rozbijamy każdy , solimy i pieprzymy .

Kładziemy kawałki jeden obok drugiego , ale tak aby polówka kawałka

nachodziła na połówkę drugiego. Na rozłożoną karkówkę kładziemy

oczyszczoną i pokrojoną w paski 0,5 papryki , na nią plastry szynki , a na nie

oczyszczona i pokrojoną w paski cebulę.

Karkówkę zwijamy jakby roladę , związujemy np sznurkiem do wędlin .

Pieczemy  na oleju aż się mocno zarumieni , następnie wkładamy mięso do

gotującej wody ( na ok 1h) z kostką np wołową i drugą połową papryki

pokrojonej w paski .






2 komentarze:

justka2712 pisze...

Piękna karkówka!

Unknown pisze...

Dziękuję :) Polecam spróbowania:)