sobota, 17 marca 2012

PIZZA MA RÓŻNE OBLICZA ....




PIZZA HAWAII 


Pizzę lubię w każdym wydaniu i choć jadłam ją w wielu  miejscach , to

najlepszą robi mój szwagier Zbyszek. Próbowałam już wiele razy zrobić taką

Hawaii jak on ,ale nie da się Go podrobić:)

Proponuje dwa rodzaje pizzy : Hawaii i Wiejską


Składniki :

Na ciasto:
 (na 1 pizze)


2 jajka

2,5 dag drożdży świeżych

0,5 szkl mleka

2szkl mąki

0,25 łyżeczki soli

0,25 szkl oleju 


Na farsz :
(na 1 pizze)

5 krążków ananasa z puszki

20 dag sera żółtego

20 dag szynki z indyka (pokrojonej w dużą kostkę )

6 pieczarek

1 duża cebula 


Na sos do ciasta:

0,5 szkl ketchupu

1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich

1 łyżka oleju



Sos: Ketchup mieszamy z ziołami i olejem

Ciasto : Podgrzewamy mleko (ma być letnie ) i dodajemy do niego drożdże ,

mąkę ,sól , olej  i jajka. Całość należy dobrze wymieszać i odstawić do

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ciasto po wyrośnięciu rozkładamy

na  blaszkę do pizzy (którą wcześniej smarujemy olejem ).

Ciasto smarujemy naszym sosem pomidorowym.

Farsz: Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w

paski , następnie smażymy na patelni (z olejem i odrobiną soli ), studzimy .

Ser trzemy na tarce (na dużych oczkach). Szynkę kroimy w dużą kostkę .

Cebulę należy oczyścić i pokroić w bardzo cienkie paski , lekko posolić.


Farsz kładziemy na ciasto następującymi warstwami : ostudzone pieczarki,

cebula, szynka, ananas i ser. Całość odstawiamy na 0,5 godz do wyrośnięcia,

następnie pieczemy w 180 ° ok 30 min (aż ciasto się mocno zarumieni ).






PIZZA WIEJSKA






Ciasto robimy tak jak do pizzy wyżej , te same składniki na ciasto i sos , oraz

wykonanie .


Składniki na farsz:

3 kiełbasy śląskie

2 kiełbasy myśliwskie

20-30 dag  sera żółtego

1 duża cebula

6  pieczarek


Pieczarki myjemy i kroimy w paski , następnie smażymy na patelni (z olejem i

odrobiną soli ), studzimy .

Ser trzemy na tarce (na dużych oczkach). Kiełbasę kroimy na plasterki , cebulę

oczyszczamy i kroimy w cienkie paski , lekko solimy. 

Farsz kładziemy na ciasto następującymi warstwami : pieczarki, kiełbasa ,

cebula , ser .

Całość odstawiamy na 0,5 godz do wyrośnięcia, następnie pieczemy w 180 ° ok

30 min (aż ciasto się mocno zarumieni ).







1 komentarz:

Dusia pisze...

hawajska jest najlepsza!