niedziela, 1 kwietnia 2012
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA PLUS DODATEK ....
ZUPA PIECZARKOWO- GRZYBOWA Z PASZTECIKAMI
Znam domy w których prawie nie jada się zup, w moim za to robi się
przeróżne. Mama np. robi przepyszny rosół z domowym makaronem , tato
za to jest mistrzem w robieniu żuru -na wcześniej przygotowanym zakwasie ,
kochana babcia Lusia robiła najlepszą na świecie ogórkową...ogólnie uwielbiam
zupy za ich rozgrzewająca "moc" oraz przeróżne warianty w ich wykonaniu ..
Zupę pieczarkowo-grzybową przygotowałam , ponieważ uwielbiam smak i
zapach grzybów, który kojarzy mi się głównie z grzybobraniem w dzieciństwie
i tym zapachem gotowanych grzybów w domu...:)
Paszteciki wyszły przy okazji , aby nikt nie powiedział ,że jest po zupie głodny ..
Składniki na zupę:
2-3 l wody
sól, pieprz
2 garście grzybów suszonych (zamoczonych przez noc w wodzie )
250 g pieczarek
1 pora
2 średnie marchwie
0,5 szkl śmietany 18%
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
olej
Grzyby kroimy w drobna kostkę (nie wylewamy wody w której się moczyły )
Pieczarki oczyszczamy , kroimy w paseczki i przesmażamy na patelni w oleju.
Marchew i porę oczyszczoną kroimy w kostkę .
Gotowe pieczarki,grzyby( razem z wodą z moczenia), marchew ,porę, pieprz ,
sól ,ziele angielski i liść laurowy wrzucamy do garnka z wodą , całość gotujemy,
aż nasza marchew i grzyby będą miękkie.
Do małego garnuszka odlewamy troszkę zupy i mieszając wlewamy naszą
śmietanę , którą zagotowujemy z tą odrobina zupy , następnie jesli się nie zważy
-wlewamy do głównego garnka.
PASZTECIKI Z KAPUSTA KISZONĄ I PIECZARKAMI
Składniki na paszteciki :
Na ciasto:
0,5 kostki drożdży
4 szkl mąki
0,5 łyżeczki soli
4 jajka
1 szkl mleka
0,5 szkl oleju
Na farsz:
400 g kapusty kiszonej
250g pieczarek
3-4 łyżki ketchupu
olej
pieprz
Farsz:
Wyciskamy w dłoniach sok z kapusty , kroimy ja w kosteczkę i wrzucamy na
patelnie z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami oraz ketchupem , całość
lekko pieprzymy i dusimy ,aż nasze składniki będą miękkie.
Ciasto:
Jaja należy dobrze ubić , dodać wyrośnięte drożdże (mleko+drożdże+ 2 łyżki
mąki ) i olej. Następnie wsypać po trochu mąki. Zostawić na ok 1,5 h do
wyrośnięcia.
Na stolnice wysypujemy troszke mąki i kładziemy na nią nasze wyrośnięte ciasto,
które dzielimy na 2-3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy , kładziemy na
nią ostudzony farsz i zwijamy całość jak np. roladę makową, następnie
kroimy na paski ok 4-5 cm.
Paszteciki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy
do wyrośnięcia na ok 30 min . Pieczemy w 180° ok 15- 20 min , aż się
zarumienią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz