niedziela, 1 kwietnia 2012

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA PLUS DODATEK ....


ZUPA PIECZARKOWO- GRZYBOWA Z PASZTECIKAMI


   Znam domy w których prawie nie jada się zup, w moim za to robi się 

przeróżne. Mama np. robi przepyszny rosół z domowym makaronem , tato

za to jest mistrzem w robieniu żuru -na wcześniej przygotowanym zakwasie , 

kochana babcia Lusia robiła najlepszą na świecie ogórkową...ogólnie uwielbiam 

zupy za ich rozgrzewająca "moc" oraz przeróżne warianty w ich wykonaniu ..

Zupę pieczarkowo-grzybową przygotowałam , ponieważ uwielbiam smak i 

zapach grzybów, który kojarzy mi się głównie z grzybobraniem w dzieciństwie

i tym zapachem gotowanych grzybów w domu...:)

Paszteciki wyszły przy okazji , aby nikt nie powiedział ,że jest po zupie głodny ..


Składniki na zupę:

2-3 l wody

sól, pieprz

2 garście grzybów suszonych (zamoczonych przez noc w wodzie )

250 g pieczarek

1 pora 

2 średnie marchwie 

0,5 szkl śmietany 18%

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

olej


 Grzyby kroimy w drobna kostkę (nie wylewamy wody w której się moczyły )

Pieczarki oczyszczamy , kroimy w paseczki i przesmażamy na patelni w oleju.

Marchew i porę oczyszczoną kroimy w kostkę .

Gotowe pieczarki,grzyby( razem z wodą z moczenia), marchew ,porę, pieprz , 

sól ,ziele angielski i liść laurowy  wrzucamy do garnka z wodą , całość gotujemy,

 aż nasza marchew i grzyby będą miękkie. 

Do małego garnuszka odlewamy troszkę zupy i mieszając wlewamy naszą 

śmietanę , którą zagotowujemy z tą odrobina zupy , następnie jesli się nie zważy 

-wlewamy do głównego garnka.







PASZTECIKI Z KAPUSTA KISZONĄ I PIECZARKAMI




Składniki na paszteciki :

Na ciasto:

0,5 kostki drożdży 

4 szkl mąki 

0,5 łyżeczki soli

4 jajka

1 szkl mleka

0,5 szkl oleju


Na farsz:

400 g kapusty kiszonej 

250g pieczarek

3-4 łyżki ketchupu

olej

pieprz

Farsz:

Wyciskamy w dłoniach sok z kapusty , kroimy ja w kosteczkę i wrzucamy na 

patelnie z oczyszczonymi i pokrojonymi pieczarkami oraz ketchupem , całość 

lekko pieprzymy i dusimy ,aż nasze składniki będą miękkie.

Ciasto:

Jaja należy dobrze ubić , dodać wyrośnięte drożdże (mleko+drożdże+ 2 łyżki 

mąki ) i olej. Następnie wsypać po trochu mąki. Zostawić na ok 1,5 h do 

 wyrośnięcia.


Na stolnice wysypujemy troszke mąki i kładziemy na nią nasze wyrośnięte ciasto,

które dzielimy na 2-3 części. Każdą cześć rozwałkowujemy  , kładziemy na 

nią ostudzony farsz i zwijamy całość jak np. roladę makową, następnie 

kroimy na paski ok 4-5 cm. 

Paszteciki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy 

do wyrośnięcia na ok 30 min . Pieczemy w 180° ok 15- 20 min , aż się 

zarumienią.














Brak komentarzy: