niedziela, 1 kwietnia 2012

MUFFINY Z KRÓWKĄ OTULONE BEZĄ.....



MUFFINY Z KRÓWKĄ I BEZĄ


Muffiny lubię robić za ich łatwość w przygotowaniu i kombinacje smakowe.

Dzieci za to uwielbiają je za ich mini wydanie , zawsze to jednak co innego , niż 

położenie na talerzyk kawałka tradycyjnej babki ...muffiny mieszczą się w ręce , 

co powoduje np. łatwość w jednoczesnym uciekaniu i jedzeniu :)

Po co zatem komplikować dzieciom życie , skoro muszą już grzecznie siedzieć w 

swych krzesełkach przy podstawowych posiłkach ?.....niech chociaż deser 

będzie zabawą :)




Składniki :

Na muffiny :
(ok 12 szt)

2 szkl mąki

60 g cukru

80 g margaryny

2 żółtka

100 g cukierków krówek 

1 szkl mleka

0,5 łyżeczki sody 

1 łyżeczka proszku 


Na beze:

3 białka

4 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki budyniu śmietankowego




Muffiny: Suche składniki łączymy razem , mokre razem , następnie całość 

miksujemy  razem . Wymieszane ciasto wlewamy do papilotek tak , aby zakryć 

dno na ok 2 cm, na środek kładziemy połówkę krówki i zakrywamy reszta ciasta.

Beza: Białko ubijamy na sztywno , następnie dodajemy cukier puder , a na 

koniec budyń, gdy powstanie gładka masa -wylewamy ja na nasze ciasto 

muffinowe.

Pieczemy całość ok 20 min w 180°





2 komentarze:

Dusia pisze...

mmmm przebosko wyglądają!
ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)

Unknown pisze...

Dziękuję za radę i pozdrawiam :)