MUFFINY Z KRÓWKĄ I BEZĄ
Muffiny lubię robić za ich łatwość w przygotowaniu i kombinacje smakowe.
Dzieci za to uwielbiają je za ich mini wydanie , zawsze to jednak co innego , niż
położenie na talerzyk kawałka tradycyjnej babki ...muffiny mieszczą się w ręce ,
co powoduje np. łatwość w jednoczesnym uciekaniu i jedzeniu :)
Po co zatem komplikować dzieciom życie , skoro muszą już grzecznie siedzieć w
swych krzesełkach przy podstawowych posiłkach ?.....niech chociaż deser
będzie zabawą :)
Składniki :
Na muffiny :
(ok 12 szt)
2 szkl mąki
60 g cukru
80 g margaryny
2 żółtka
100 g cukierków krówek
1 szkl mleka
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
Na beze:
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
Muffiny: Suche składniki łączymy razem , mokre razem , następnie całość
miksujemy razem . Wymieszane ciasto wlewamy do papilotek tak , aby zakryć
dno na ok 2 cm, na środek kładziemy połówkę krówki i zakrywamy reszta ciasta.
Beza: Białko ubijamy na sztywno , następnie dodajemy cukier puder , a na
koniec budyń, gdy powstanie gładka masa -wylewamy ja na nasze ciasto
muffinowe.
Pieczemy całość ok 20 min w 180°
2 komentarze:
mmmm przebosko wyglądają!
ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)
Dziękuję za radę i pozdrawiam :)
Prześlij komentarz