CHLEB NA ZAKWASIE ŻURKOWYM
Tyle razy byłam namawiana do zrobienia chleba i zawsze były jakieś opory ,
głównie z robieniem zakwasu ...ale teraz była idealna okazja, ponieważ został
zakwas na żur .
Chleb jest pyszny, najlepsza jest chrupiaca skórka i ten zapach :chleba i zakwasu :)
Przepis jest na dwa małe bochenki .
Składniki :
575 g mąki pszennej
75 g mąki żytniej
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
1,5 łyżki siemienia lnianego
garść cebuli prażonej
200 ml zakwasu na żur (http://to-fiyummy.blogspot.com/2012/04/zakwas-na-zur-idealny-rowniez-
do-chleba.html#links)
120 ml wody
Drożdże rozrabiamy w 120 ml letniej wody.Wszystkie składniki mieszamy razem z wcześniej
przygotowanym rozczynem drożdżowym,aż
będzie gładka masa, na koniec dodajemy siemię lniane i
cebulę prażoną .
Dzielimy ciasto na dwie części i
wkładamy każdą do wcześniej posypanego mąką -koszyczka
wiklinowego do wyrastania chleba (jeśli
nie posiadamy go , formujemy dwa bochenki chleba).
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1
godz, następnie chlebki przekładamy do blaszki , na papier
do pieczenia i pieczemy ok 0,5 godz w
200 stopniach .
Proponuje jednak po ok 20 min sprawdzić
, czy jest już gotowy (piekarniki bywają różne)
1 komentarz:
Piekny chleb, Elka!
Przepis koniecznie do wyprobowania.
Czy chcialabys tez, dla tych co nie znaja zakwasu na zur, zapostowac nan przepis?
Sciskam mocno!
Prześlij komentarz