PIZZA HAWAII
Pizzę lubię w każdym wydaniu i choć jadłam ją w wielu miejscach , to
najlepszą robi mój szwagier Zbyszek. Próbowałam już wiele razy zrobić taką
Hawaii jak on ,ale nie da się Go podrobić:)
Proponuje dwa rodzaje pizzy : Hawaii i Wiejską
Składniki :
Na ciasto:
(na 1 pizze)
2 jajka
2,5 dag drożdży świeżych
0,5 szkl mleka
2szkl mąki
0,25 łyżeczki soli
0,25 szkl oleju
Na farsz :
(na 1 pizze)
5 krążków ananasa z puszki
20 dag sera żółtego
20 dag szynki z indyka (pokrojonej w dużą kostkę )
6 pieczarek
1 duża cebula
Na sos do ciasta:
0,5 szkl ketchupu
1 łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
Sos: Ketchup mieszamy z ziołami i olejem
Ciasto : Podgrzewamy mleko (ma być letnie ) i dodajemy do niego drożdże ,
mąkę ,sól , olej i jajka. Całość należy dobrze wymieszać i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ciasto po wyrośnięciu rozkładamy
na blaszkę do pizzy (którą wcześniej smarujemy olejem ).
Ciasto smarujemy naszym sosem pomidorowym.
Farsz: Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w
paski , następnie smażymy na patelni (z olejem i odrobiną soli ), studzimy .
Ser trzemy na tarce (na dużych oczkach). Szynkę kroimy w dużą kostkę .
Cebulę należy oczyścić i pokroić w bardzo cienkie paski , lekko posolić.
Farsz kładziemy na ciasto następującymi warstwami : ostudzone pieczarki,
cebula, szynka, ananas i ser. Całość odstawiamy na 0,5 godz do wyrośnięcia,
następnie pieczemy w 180 ° ok 30 min (aż ciasto się mocno zarumieni ).
PIZZA WIEJSKA
Ciasto robimy tak jak do pizzy wyżej , te same składniki na ciasto i sos , oraz
wykonanie .
Składniki na farsz:
3 kiełbasy śląskie
2 kiełbasy myśliwskie
20-30 dag sera żółtego
1 duża cebula
6 pieczarek
Pieczarki myjemy i kroimy w paski , następnie smażymy na patelni (z olejem i
odrobiną soli ), studzimy .
Ser trzemy na tarce (na dużych oczkach). Kiełbasę kroimy na plasterki , cebulę
oczyszczamy i kroimy w cienkie paski , lekko solimy.
Farsz kładziemy na ciasto następującymi warstwami : pieczarki, kiełbasa ,
cebula , ser .
Całość odstawiamy na 0,5 godz do wyrośnięcia, następnie pieczemy w 180 ° ok
30 min (aż ciasto się mocno zarumieni ).
1 komentarz:
hawajska jest najlepsza!
Prześlij komentarz