sobota, 31 maja 2014
SERNIK MIGDAŁOWY
Każdy chyba lubi serniki , ja uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami .Nie żebym nie lubiła tradycyjnego ,ale ja lubię lekkie serniki na spodach z ciastek digestive .
Ten powstał z myślą o mojej koleżance Hanii na jej urodziny .Na emigracji przeważnie jesteśmy bez naszych bliskich ,więc fajnie jest jeśli natrafiamy na Polaków ,którzy nie są stereotypowi ,czyli wrogo nastawieni do swoich rodaków, lecz są życzliwi i normalni - a nie zawistni i "Nowobogaccy" :)
W moim domu nigdy nie jechało się do nikogo z pustymi rękoma, a że nie dowiozłabym tortu może w całości -to jest sernik :)
Składniki :
Spód:
- 220 g ciastek digestive
- 100 g masła
Masa serowa :
- 250 g twarogu
- 500 g serka philadelphia
- 120 ml mleka skondensowanego
- 5 jajek
- 150 g białej czekolady z chrupkami ryżowymi
- 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego
Na wierzch :
- 200 ml kwaśnej śmietany 30%
- 75 g cukru
Prażone migdały :
-55 g płatków migdałowych
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie :
Spód : Ciastka rozdrabniamy wałkiem i dla uzyskania pewności ,że są rozdrobnione całkowicie blenderujemy na puder .Do rozdrobnionych ciastek dodajemy miękkie masło i całość łączymy .
Foremkę z odpinaną obręczą 26 cm smarujemy masłem i na dno kładziemy papier do pieczenia .Ciasto równo rozprowadzamy po dnie formy i odstawiamy do lodówki.
Masa serowa: twaróg z serkiem philadelphia dokładnie łączymy blenderując ok 3-4 min. dodajemy porcjami mleko skondensowane ,następnie po jednym jajku ( blenderujemy powoli , aby za dużą pęcherzyków powietrza nie było ), dodajemy aromat i czekoladę (roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej).
Wierzch : śmietanę mieszamy z cukrem .
Prażone migdały : płatki wrzucamy na gorącą patelnie ,dodajemy cukry i masło .Mieszamy tak długo ,aż migdały nabiorą jasnobrązowego koloru. Wykładamy na papier do pieczenia ,do ostygnięcia. Zimne rozdrabniamy w dłoniach .
Masę wylewamy na spód i pieczemy w 150 stopniach ok 1h 20 min . Sprawdzamy patyczkiem .
Ciasto wyciągamy na chwilę z piekarnika , nie wyłączając go . Na górę wylewamy naszą masę z kwaśnej śmietany i cukru , posypujemy prażonymi migdałami i pieczemy jeszcze ok 25 min .
Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki na ok 12 h .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Elka, piękny ten sernik! Gratuluje :)
Prześlij komentarz