Drożdżówki ślimaki zna chyba każdy , kiedyś się je brało do szkoły jako dodatek do śniadania .
Bardzo łatwe w wykonaniu ,dość sycące i ta brzoskwinia:)
Składniki:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 30 g cukru
- 1 jajko +1 żółtko
- 30 g masła ( można dac margaryny)
- szczypta soli
Twaróg brzoskwiniowy:
- 150 g twarogu
- łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1/2 ekstraktu wanioliowego
- 60 g białej czekolady
- 100 g brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo :
- białko ( do posmarowania drożdżówek )
- Cukier puder (do posypania lub polewy )
Wykonanie:
Ciasto: Robię rozczyn z drożdży ,mleka i 1/2 szkl mąki (z tych 250g)-odstawiam na 20 min . Resztę składników wkładam do drugiej miski ,wlewam podrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto .Odstawiam w ciepłe miejsce na 1/2 godz.
Twaróg : Czekoladę rozpuszczam w mikrofali lub kąpieli wodnej .Wszystkie składniki dokładnie blenderuję i na koniec mieszam z czekoladą.
Ciasto rozwalkowuje jak na roladę makową , na środek wylewam masę serową i zawijam ciasto .Kroję je na takie grube paski . Odwrócone kładę na blaszkę okrągłą wyłożoną papierem do pieczenia .Odstawiam do wyrośnięcia ,następnie piekę ok 25 min w 180 stopniach .Najlepiej patrzeć na wierzch ,czy nie jest za bardzo brązowy i sprawdzić patyczkiem po 20 min.
Rozwałkowałam ciasto i wyłożyłam twarogiem
Zwijam i kroję w grube paski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz