wtorek, 3 czerwca 2014
OGÓRKI KISZONE
Przyszedł czas na ogórki gruntowe w polskich sklepach i chrzan , więc trzeba wykorzystać okazję i zaopatrzyć się na zimę.
Ogórki robiłam tyle razy ,a za każdym razem nie pamiętam jaką wodę dać :gorącą ,czy zimną.
Jeśli chcemy mieć szybko ukiszone dajemy ciepłą,a normalnie dajemy zimną wodę.
Składniki na 7 słoików litrowych :
- 4 kg ogórków gruntowych
- 200 g chrzanu
- 1 i 1/2 głowki czosnku
- gałązki kopru ( 2 garście )
- listki wiśni lub czereśni
- woda
- sól
Wykonanie: Ogórki dokładnie myję. Chrzan obieram ze skórki i kroję w paski . Czosnek obieram.
Do słoika wkładam na dno koper i zabek czosnku przekrojonego na pół, ogórki kładę dość ciasno w pionie. Pomiędzy ogórki kładę 3-4 paski chrzanu i 2-3 ząbki czosnku (przekrojonego na pół) ,na to kładę koper i 2-3 listki wiśni .
Na litr wody daję łyżkę soli ,dokładnie mieszam ,zalewam ogórki i szczelnie zamykam .Słoiki odstawiamy do spiżarni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz