środa, 4 czerwca 2014
TARTA Z GRANATEM
W Holandii dziś jest pochmurnie i deszczowo , wiec na osłodzenie tego szarego dnia postanowiłam zrobić coś słodkiego. Ze wszystkich dostępnych w domu owoców postawiłam na granata ,którego lubię za soczystość i lekko gorzkawy posmak w środku .
Skład (forma do tarty 30 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
Masa:
- 600 ml mleka
- laska wanili
- 7 żółtek
- 80 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 duży granat
- 5-6 truskawek (niekoniecznie muszą być ,ale ja dałam )
Ciasto : Do miski wsypuję mąkę którą mieszam z masłem szczyptą soli i cukrem pudrem ,na koniec dodaję jajko . Wszystkie składniki łączę ze sobą (najlepiej dłońmi )odstawiam na 1 godz. do lodówki .
Po godzinie rozwałkowuje ciasto na podsypanej mąką stolnicy i kładę na formę wysmarowaną wcześniej masłem . Dno ciasta nakłuwam widelcem, wystające brzegi tarty odcinam nożem lub wałkiem .Na dno tarty kładę folię aluminiową z ryżem lub fasolą na górze ( po to by ciasto nie rosło ).Wkładam na kolejne 15 min do lodówki .
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekę przez 15 min , następnie wyjmuję folię z ryżem i piekę w 180 stopniach przez 10 min .
Ciasto studzę .
Masa: Stawiam garnek z mlekiem na gazie z przekrojoną wzdłuż laską wanili i zagotowuję . Z przegotowanego mleka wyciągam laskę wanili .
Żółtka miksuje z cukrem ok 5 min, aż uzyskam jasną konsystencję .Dodaję do żółtek obie mąki i miksuję ,aby połączyć wszystko .Wlewam masę do mleka i mieszając zagotowywuję i odstawiam do ostygnięcia.
Jeśli mam grudki pozbywam się ich blenderując masę .
Granat obieram ze skórki ,a pestki wyjmuję widelcem , tak aby nie było tych białych gorzkich błon .
Na ciasto wylewam masę , którą posypuję granatem i odstawiam do lodówki na 1-2 godz .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz