Lekka zupa kalafiorowa ,która kojarzy mi się z dzieciństwem, gotowana z samych świeżych warzyw.Kalafior ,czy to gotowany ,czy smażony sam w sobie jest delikatny ,w połączeniu ze śmietaną i koprem jest idealny .
Składniki :
- 1 średni kalafior
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 2 łyżki kopru (pocietego)
- 2,5 l wody
- 3 kostki bulionu warzywnego
- pieprz
Wykonanie: Kalafior rozdzielam na małe różyczki .Marchew i ziemniaki obieram ,marchew trę na dużych oczkach , ziemniaki kroję w grubszą kostkę . Wszystkie składniki (pomijając śmietanę i koper ) wrzucam do garnka i gotuję ,tak długo ,aż ziemniaki i kalafior będą miękki.
Do pojemnika wlewam śmietanę i dodając 3 nabierki zupy energicznie mieszając, wlewam całość do zupy , dodaje koper i zagotowuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz