środa, 2 lipca 2014

PIEROGI Z TWAROGIEM WANILIOWYM


Pierogi myśle ,że są bardzo szybkim w przygotowaniu jedzeniem i do tego bardzo prostym .Standardowo można je gotować, lub jak ja ugotować i obsmażyć.


Składniki:

Ciasto 28 szt:
- 400 g mąki 
- 1 szkl. ciepłej wody 
- szczypta soli 
- 1 żółtko

Farsz:
- 220 g twarogu 
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego 
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
- 1 żółtko 

Dodatkowo:
- olej do smażenia
- śmietana do polania pierogów
- cukier brązowy 




Wykonanie:
Farsz: Składniki blenderuję, na koniec dodaję budyń i mieszam .
Ciasto:Wszystkie składniki łącze razem i wyrabiam ciasto .Rozsypuje na stolnicy mąkę i rozwałkowuję ciasto ,wycinam szklanką lub kubkiem okrąg i wkładam do środka łyżeczkę farszu .
Do wysokiego garnka wlewam wodę(1/2 wysokość garnka) i daję 1/2 łyżeczki soli  i zagotowuję .Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuję 2-3 min po tym jak wypłyną.Ugotowane kładę na cedzak,gdy obciekną smażę na patelni w rozgrzanym oleju ,na złoty kolor .Podaję ze śmietaną i cukrem .










1 komentarz:

Krysia pisze...

Bardzo podobają mi się Twoje wykończenia pierożków Śliczne :)