Pierogi myśle ,że są bardzo szybkim w przygotowaniu jedzeniem i do tego bardzo prostym .Standardowo można je gotować, lub jak ja ugotować i obsmażyć.
Składniki:
Ciasto 28 szt:
- 400 g mąki
- 1 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 żółtko
Farsz:
- 220 g twarogu
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- śmietana do polania pierogów
- cukier brązowy
Wykonanie:
Farsz: Składniki blenderuję, na koniec dodaję budyń i mieszam .
Ciasto:Wszystkie składniki łącze razem i wyrabiam ciasto .Rozsypuje na stolnicy mąkę i rozwałkowuję ciasto ,wycinam szklanką lub kubkiem okrąg i wkładam do środka łyżeczkę farszu .
Do wysokiego garnka wlewam wodę(1/2 wysokość garnka) i daję 1/2 łyżeczki soli i zagotowuję .Do gotującej wody wkładam pierogi i gotuję 2-3 min po tym jak wypłyną.Ugotowane kładę na cedzak,gdy obciekną smażę na patelni w rozgrzanym oleju ,na złoty kolor .Podaję ze śmietaną i cukrem .
1 komentarz:
Bardzo podobają mi się Twoje wykończenia pierożków Śliczne :)
Prześlij komentarz